Telemarkforums historie

Essensen af Telemarkforum

Af: Thomas Jul Andersen, Formand Telemarkforum 2005-2022

Telemarkforum er Danmarks største skiklub for telemarkløbere. Telemarkforum har siden 1995 fungeret som et samlingssted for alle med interesse for telemark, uanset om man er begynder eller ekspert eller om man er til offpist, konkurrence eller fjeldture.

Det hele startede egentlig tilbage i december 1994, hvor en lille flok med en fælles interesse for telemark planlagde at starte skisæsonen med en tur til Trysil. Alle 14 skulle bo i hytte sammen og i 4 dage dyrke deres passion for telemarkskiløb. Turen til Trysil blev de følgende år til en fast tradition og 2. weekend i december blev for mange et must som start på skisæsonen. Interessen for turen voksede år for år og allerede i 1996 kun to år senere, kunne vi således fylde Bjønnstua på Fageråsen i Trysil med 40 glade telemarkere.
Stemningen på turen var fra begyndelsen fantastisk. Ikke kun fordi vi fik lavet en masse af de dybe knæbøjninger på vores spinkle telemarkudstyr, men ikke mindst fordi vi nød hinandens selskab med god mad, underholdning og historier fra den vide verden.

En kerne på 8 personer besluttede at ride videre på denne succes. De satte sig for at lave Danmarks første telemarkblad for på den måde at kunne udbrede kendskabet til telemarkskiløb, telemarkarrangementer, teleweb sider, brugtbørs for køb og salg af udstyr, konkurrencer og meget meget mere. Det første blad blev sendt ud til medlemmerne i december 1997.
Tanken var den samme dengang som i dag: Vi vil skabe et samlingssted for danske interesser, aktiviteter og informationer omkring telemarkskiløb. Der er altså ikke tale om en egentlig (ski-)klub, men om et forum for alle telemarkløbere i Danmark på tværs af skiklubberne.

Først 26. februar 1999 blev der afholdt stiftende generalforsamling for skiklubben Telemarkforum. Telemarkforum var således officielt blevet en ”skiklub” med tilknytning til Danmarks Skiforbund. Telemarkforum var og er i dag medlemmernes forum: Det er medlemmerne, der fylder rammerne ud.

Turen i december har alle årerne været omdrejningspunkt for forummets virke. Interessen for den er fortsat øget siden de 40 deltagere i 1996 og turens koncept og indhold har udviklet sig gennem alle årerne. Vi kan derfor i dag tilbyde op til 550 glade telemarkløberer et brag af en sæsonstartstur 2. weekend i december. Telemarkfestivalen som vi kalder den, går i år til Hemsedal og tilbyder alle på telemarkski en unik oplevelse med ligesindede. Festivalen tilbyder undervisningen på alle niveauer lige fra børneundervisning til træning af den erfarne telemarkløber, der gerne vil udfordres i offpisten, i portbanen eller i funparken.

Festivalens program byder også på aktiviteter som topturer, lavinesikkerhed eller en vaffel med varm kakao sammen med de andre deltagere i sneen. Telemarkforum har også tidliere arrangeret en tur til Alperne. Her var der ligeledes tilbud om undervisning samt guidede turen i det valgte område. Ud over turene kan der i løbet af sæsonen også være andre arrangementer i kalenderen, som f.eks. afterskifester, skigymnastik, svømning og andre tiltag med initiativ fra medlemmerne.

Telemarkforum lagde efter 12 år klubbladet på hylden og koncentrerer sig nu om forummets hjemmeside. De primære aktiviteter og kontakten mellem medlemmer sker på vores Facebookside , hvor vi også lægger alle nyheder ind.  TelemarkForum har ca. 550 medlemmer fordelt i hele Danmark, dog holder flest til i Københavnsområdet, men der er altid plads til én med løs hæl.