Telemarkforums historie

Essensen af TelemarkForum

Af: Thomas Jul Andersen, Formand Telemarkforum.

Telemark Forum er Danmarks største skiklub for telemarkløbere. Telemark Forum har siden 1995 fungeret som et samlingssted for alle med interesse for telemark, uanset om man er begynder eller ekspert eller om man er til offpist, konkurrence eller fjeldture.

Det hele startede egentlig tilbage i december 1994, hvor en lille flok med en fælles interesse for telemark planlagde at starte skisæsonen med en tur til Trysil. Alle 14 skulle bo i hytte sammen og i 4 dage dyrke deres passion for telemarkskiløb. Turen til Trysil blev de følgende år til en fast tradition og 2. weekend i december blev for mange et must som start på skisæsonen.

Interessen for turen voksede år for år og allerede i 1996 kun tå år senere, kunne vi således fylde Bjørnehytten på Fageråsen i Trysil med 40 glade telemarkere. Stemningen på turen var fra begyndelsen fantastisk. Ikke kun fordi vi fik lavet en masse af de dybe knæbøjninger på vores spinkle telemarkudstyr, men ikke mindst fordi vi nød hinandens selskab med god mad, underholdning og historier fra den hvide verden.

En kerne på 8 personer besluttede at ride videre på denne succes. De satte sig for at lave Danmarks første telemark-blad for på den måde at kunne udbrede kendskabet til telemarkskiløb, telemark-arrangementer, tele-web sider, brugt-børs for køb og salg af udstyr, konkurrencer og meget meget mere. Det første blad blev sendt ud til medlemmerne i december 1997. Tanken var den samme dengang som i dag: Vi vil skabe et samlingssted for danske interesser, aktiviteter og informationer omkring telemarkskiløb. Der er altså ikke tale om en egentlig (ski-)klub, men om et forum for alle telemarkløbere i Danmark på tværs af skiklubberne. Først 26. februar 1999 blev der afholdt stiftende generalforsamling for skiklubben Telemark Forum. TF var således officielt blevet en ”skiklub” med tilknytning til Danmarks Skiforbund.

Telemark Forum var og er i dag medlemmernes forum: Det er medlemmerne, der fylder rammerne ud. Turen i december har alle årerne været omdrejningspunkt for forummets virke. Interessen for den er fortsat øget siden de 40 deltagere i 1996 og turens koncept og indhold har udviklet sig gennem alle årerne. Vi kan derfor i dag tilbyde op til 400 glade telemarkløberer et brag af en sæsonstarts-tur 2. weekend i december.

Telemark Festivalen som vi kalder den, går i dag til Hemsedal og tilbyder alle på telemarkski en unik oplevelse med ligesindede. Festivalen tilbyder undervisningen på alle niveauer lige fra børneundervisning til træning af den erfarne telemarkløber, der gerne vil udfordres i offpisten, i portbanen eller i Fun-parken. Festivalens program byder også på aktiviteter som topturer, lavinesikkerhed eller en varm vaffel med kakao sammen med de andre deltagere i sneen.

TF har også en tur til Alperne i uge4/5 på det faste sæsonprogram. Her er der ligeledes tilbud om undervisning samt guidede turen i det valgte område. Ud over turene er der i løbet af sæsonen også andre arrangementer i kalenderen, som fx afterskifester, skigymnastik, svømning og andre tiltag med initiativ fra medlemmerne.

Telemark Forum har efter 12 år lagt klubbladet på hylden og koncentrerer sig nu om Forummets hjemmeside. På sidens diskussionsforum kan medlemmerne få kontakt til ligesindede, udveksle erfaringer og lufte ideer til at skabe nye skioplevelser for sig selv og andre. Forummet har ingen lokaler, men finder sig til rette hvor der er skiglæde og hjertevarme. Selv på hjemmesiden dyrkes den sande Telemark Forum ånd, som siver rundt i alle blogs og tråde og forplanter sig til de tiltag medlemmerne sætter i værk. Telemark Forum har ca. 550 medlemmer fordelt i hele Danmark, dog holder flest til i københavnsområdet. Men der er altid plads til én med løs hæl.

Der er lukket for kommentarer.